dilluns, 16 de maig del 2011

Intercanvi de l'Aula d'Acollida

Els tutors de l’Aula d’Acollida de l’IES Cambrils, Joan Palomo i Cèlia Reverter, van proposar dur a terme un intercanvi cultural amb l’Aula d’Acollida de l’IES Marta Mata de la població veïna de Salou, durant el curs 2007-2008.
La idea va sorgir arran d’una bona entesa entre la professora de l’IES Cambrils i la Coordinadora LIC de l’IES Marta Mata, Sandra Benaiges. El projecte va anar adquirint forma en veure les coincidències d’ambdós centres. Tenint en compte que els municipis de Cambrils i Salou comparteixen molts aspectes del seu àmbit territorial. Són poblacions costaneres vora la ciutat de Tarragona. Ambdues s'han vist incrementades considerablement amb onades migratòries provinents de la resta d'Espanya i del món, que troben feina en la indústria petroquímica i en els serveis que ofereix el turisme de platja i darrerament el turisme d'oci. La seva població, majoritàriament immigrants, no tenen el català com a llengua familiar. Davant d'aquesta situació, són les Aules d'Acollida dels centres escolars les que s'encarreguen d'integrar l'alumne a la comunitat educativa, tan culturalment com lingüísticament.
El que preteníem amb l’intercanvi era afavorir la integració de l'alumnat i promoure les relacions harmonioses entre diferents cultures i comunitats lingüístiques d'arreu el món, mitjançant la llengua catalana com a element cohesionador i equitatiu.
Tanmateix, un dels objectius més importants d’aquesta trobada era conèixer l’entorn immediat i compartir experiències amb altres alumnes que estan en la mateixa situació. Aquest fet té una importància especial ja que l’alumne nouvingut es veu reflectit en la resta d’alumnes i això fa que se n’adoni que el seu cas no és únic, fet que el motiva i l’acompanya en el que hagués pogut pensar que era la seva solitud.


A l’hora de fer la trobada, els tutors de l’AA de Cambrils es van posar d’acord amb la Coordinadora LIC del centre de Salou i van establir dos dies per realitzar l’intercanvi, un per a cada centre.
Durant el curs 2007/08, la primera visita va ser a l’IES Marta Mata. Els alumnes, professors i l’assessora LIC de l’IES Cambrils, Sandra Castells, vam agafar el tren per anar fins a Salou. Allà ens esperaven els alumnes nouvinguts i ens van preparar tot un matí ple d’activitats i jocs per a fer conjuntament. També ens van representar una obra teatral on es veien reflectides diferents situacions de la vida quotidiana.
Abans d’acomiadar-nos, els alumnes van intercanviar adreces electròniques per poder continuar en contacte, almenys fins la pròxima trobada. També es van fer unes targetes on van intercanviar emocions i desitjos.

La propera trobada es va realitzar al nostre centre. Els alumnes de l’Aula d’Acollida participants en aquesta experiència van fer d’amfitrions durant la visita dels alumnes de l’altre institut i van preparar un sèrie d’activitats per realitzar conjuntament.
Com a amfitrions vam organitzar el següent:
· Rebuda cordial i lliurament de les targetes d’identificació. En aquestes targetes hi vam escriure el lema de l’Aula d’Acollida “Tens un amic” extret de la cançó dels Gossos i el nom de cada alumne.
· Distribució per grups dels alumnes per tal d’ensenyar-los les instal·lacions del centre en general i en particular l’Aula d’Acollida.
· A la sala d’actes visualització d’una pel·lícula elaborada pels alumnes de l’Aula d’Acollida de Cambrils i dirigida pel professor Francesc Fernández.
· Oferiment per part de l’equip directiu del centre d’un esmorzar amb beguda i coca.
· Estona d’esbarjo en la qual els alumnes visitants van poder compartir el temps de lleure amb la totalitat dels alumnes del centre.
· A la sala d’actes realització de diferents activitats com per exemple:
o Narració de contes de diferents països per part d’alumnes nouvinguts.
o Exhibició de balls moderns.
o Cantada i representació teatral del vídeo promocional de la marató de TV3 que dóna suport visual a la cançó/emblema de la nostra Aula d’Acollida “Tens un amic”.
o Cantada del karaoke “Boig per tu” a càrrec dels alumnes dels dos centres.
o Distribució dels alumnes en parelles per tal d’elaborar unes postals amb les seves dades personals i una explicació de com havien viscut l’experiència.
o Elaboració d’un mural a base d’inscripcions de desitjos o moments viscuts que els alumnes havien d’escriure dins d’unes flors, núvols, estels, cors... de cartolina.

L’experiència va ser molt ben rebuda per l’alumnat d’ambdós centres i per tot el professorat en general. Va ser una experiència molt enriquidora a nivell de centre i en particular, per a les aules d’acollida.
S’ha procurat no perdre el contacte per part dels dos centres, de tal manera, que el curs següent es va repetir l’experiència.
Així doncs, el curs 2008/2009, el primer intercanvi el vam fer a Cambrils. Van venir els alumnes de l’IES Marta Mata de Salou i aquest cop, vam enfocar la trobada en el coneixement de la nostra població, de tal manera que vam fer una visita cultural i guiada al Museu Molí de les Tres Eres i després d’esmorzar tots plegats, vam anar fins a la Vil·la Romana que es troba situada a la Llosa. Després d’aquestes dues visites, vam fer una aturada al parc dels pescadors on els alumnes van poder intercanviar impressions i acomiadar-se fins a la propera trobada.
Passats unes setmanes, vam ser els alumnes de l’aula d’acollida de l’IES Cambrils els qui vam viatjar fins a la població veïna de Salou.
Els companys de l’IES Marta Mata també ens van preparar una sortida per la vil·la. Vam anar a veure La Torre Vella, vam caminar pel passeig de la platja de Llevant i vam aturar-nos al monument a Jaume I, on ens vam acomiadar fins l’any vinent.
En aquestes dues sortides, els alumnes van haver de treballar un dossier elaborat pels professors de les respectives aules d’acollida.

Aquestes trobades entre ambdós centres ja són per a l’aula d’acollida una experiència que no pot faltar en el curs escolar, de manera que aquest curs 2009/2010 esperem amb ànsia poder repetir l’experiència.


Fotografia de grup del II Intercanvi d'aules d'acollida


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada